Check beschikbaarheid

De Voorste Luysmolen

De Voorste Luysmolen werd voor het eerst vernoemd in 1515. Hij maalde voor het laatst in 1965 en is genoemd naar de eerste molenaar "Petrus Luys". De familienaam Luys heeft niets te maken met een insect of parasiet, maar is van oorsprong een veldnaam. Veel hooilandpercelen langs de Abeek kregen de naam van "Luijs" mee. Het betekent eigenlijk "rietgras".

Vroeger was er ook een "Achterste Luysmolen" uit 1602. Deze molen werd echter in 1926 afgebroken. Aanvankelijk was de molen een volmolen, waar vezels werden ineengewerkt tot een dichte massa. Later werd er ook graan gemalen. De molen werd doorheen de eeuwen vaak verbouwd. De Luysmolen ligt op de grens van Bocholt en Bree, langs de Abeek Eind 1995 kocht de Vlaamse Landmaatschappij de molen aan om hem te restaureren. Het gebouw en de omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht. Na de restauratie werd het beheer van de molen overgedragen aan de gemeente Bocholt.

Hedendaags is het een gezellige herberg waar u terecht kunt voor een hapje en drankje. Ideaal gelegen voor fietsers, wandelaars, ruiters, natuurliefhebbers en andere bezoekers aan het GrensPark Kempen-Broek. Aan de Luysmolen in Bocholt vindt u tevens een bijzonder hangplekje. Huur een hangmat en geniet van een lekker luiermomentje met de Abeek op de achtergrond. Voor een complete picknickervaring kunt u diverse picknickarrangementen bestellen bij gastvrouw Eva.

Lees meer op de website van Visit Limburg of de Facebookpagina van De Luysmolen.

Omgeving overzicht