Check beschikbaarheid

Het ontstaan van Goolderheide

In vroeger tijden was het gebied moerassig en nat, vol met magie en mystiek. Een prachtige omgeving voor kinderen. Het verhaal gaat namelijk dat er een moerasfee leefde, luisterend naar de naam Heide. Zij wilde het moeras omtoveren tot een mooie plek waar Goleriens, de oorspronkelijke inwoners van het moeras, zorgeloos zouden kunnen leven. 

De toverspreuk pakte echter verkeerd uit: Heide is nog steeds spoorloos; de Goleriens treurig achterlatend. Ricfried, een ervaren avonturier, trok zich het lot van de bewoners aan en bracht de wens van moerasfee Heide samen met Godart de Kikker en Gozewijn de Moerasman alsnog tot vervulling. Goolderheide is tegenwoordig een heerlijke plek waar van alles te doen en beleven valt.

Regelmatig kom je ze nog tegen: Godart, Gozewijn en Ricfried. Waar zij opduiken is altijd iets te beleven. En wie weet: misschien vind jij moerasfee Heide en de Goleriens? Dat zou prachtig zijn.

Ricfried

Ricfried, onze Belgische avonturier

Hij begon met het afschrikken van vieze monsters die het leven van de Goleriens al eeuwen zuur maakten. Eens dat hij deze beesten had verjaagd, kon hij beginnen met het opknappen van een vies, verwaarloosd gebied. De inwoners hadden zich immers jaren schuilgehouden in huisjes onder de grond vanwege de monsters. De monsters plunderen hun voedselopslag en vernielden al hun bezittingen. Maar dit was nu verleden tijd.Ricfried, onze Belgische avonturier, was juist op doortocht in Bocholt, toen hij de treurige Goleriens ontdekte. Hij had zo te doen met deze inwoners dat hij ze niet kon achterlaten. Hij beloofde hen te helpen en het gevaarlijke moerasachtige gebied om te toveren tot een thuis.

Ricfried bouwde nieuwe huisjes voor de Goleriens. Hij timmerde en timmerde totdat hij genoeg huisjes had voor al de inwoners. Zelfs nieuwe mensen van overal in België wilden in dit prachtige gebied komen wonen. Hij had er zo'n gezellig park van gemaakt, dat hij zelf echt nooit meer weg wilde.

Je kan Ricfried nog vaak spotten op de camping. In het hoogseizoen loopt hij regelmatig rond over de camping en kun je hem je allerleukste avonturen vertellen.

Godart de KikkerGodart

Godart de Kikker, werd gevonden door avonturier Ricfried in het moerassige gebied waar hij was achtergelaten. Godart was de beste vriend van Heide, maar toen zij spoorloos verdween, bleef hij eenzaam en alleen achter. Fee Heide had van Godart een pratende kikker gemaakt. Toen Ricfried hem vond was hij dus ook heel verbaasd. Samen besloten ze om Heide haar wens in vervulling te brengen.

Hij ging op zoek naar de beste kikkers in het hele moerasrijk om samen iets te maken voor zowel de Goleriens als voor zichzelf. In een mum van tijd bouwden ze 3 fantastische zwembaden voor de inwoners van het moeras. En om zelf lekker te kunnen vertoeven, groeven ze een gigantische poel, beter bekend als het meer met zandstrand. Als jullie goed kijken in het meer zien jullie misschien zelfs vriendjes van Godart rondspringen.

GozewijnGozewijn, de moerasman

Iedereen kende hem wel, Gozewijn de moerasman. Hij leefde samen met de Goleriens in Bocholt. Hij was niet zo spraakzaam, maar wel een geliefd persoon bij de inwoners. Hij zorgde voor de dieren en planten in het gebied. Toen Ricfried hem benaderde met de vraag of hij wou helpen om het moeras om te toveren tot een prachtig park, aarzelde hij dan ook niet.

Ieder van hen kreeg een specifieke taak. Gozewijn zijn taak was van het moeras een prachtig bosrijk gebied te maken. Hij plantte ontelbare bomen en zorgde ervoor dat alles mooi aangelegd werd. De vieze, stinkende poelen verdwenen. Er kwamen mooie wandelpaden voor de inwoners zodat de kleine Goleriens niet meer zouden struikelen over losse takken en stenen.

Van de afgebroken takken maakte hij houten speeltuigen voor de kinderen. Van schommels tot speelhuisjes en van glijbanen tot bankjes voor de ouders. Natuurlijk was hij de diertjes niet vergeten. Deze kregen een echt paradijs. Konijnen, kippen, kalkoenen, cavia’s... ze mochten allemaal samenleven in de kinderboerderij. Iedere dag werden ze vertroeteld door de Goleriens.

En zo zat zijn taak er op. De moerasman ging terug diep in het bos wonen. Misschien komen jullie hem wel tegen tijdens een wandeling in de Goolderse bossen.

GolerienGolerien, inwoner van Goolderheide

Een Golerien is eigenlijk een vroegere inwoner van het moerasgebied. Deze Golerien heeft wel een heel leuk verhaal te vertellen.

'Lang geleden, toen Ricfried ons kwam helpen om de spreuk van Heide waar te maken, leefde ik onder de grond in een klein gezellig huisje. Ik noemde het mijn Hobbit huisje. Ik was er zo gehecht aan, dat Ricfried mij heeft geholpen het weer op te graven. Ergens op Goolderheide kun je mijn huisje terugvinden. Het is ontzettend uniek! Ik vind het leuk om ons verhaal aan zoveel mogelijk mensen te vertellen. Je kunt zelfs ook een paar nachtjes overnachten in dit originele Hobbit huisje.'

'Ik ben zo blij dat de spreuk van Heide uiteindelijk is waargemaakt door Ricfried, Godart en Gozewijn. Zonder hen zou ik nog steeds onder de grond leven, bang van de monsters die ons dorpje teisterden. Het zijn echte helden. Natuurlijk wilde ik ook graag iets terug doen. Daarom kom ik in de zomer af en toe met de kinderen spelen. Ze kunnen dan een leuke foto met mij maken of mij een high five geven.'

HeideHeide, de moerasfee

Heide, de prachtige moerasfee. Het enige wat zij wou was de Goleriens helpen, maar toen ze haar spreuk zei, verdween ze. Niemand weet waar ze is en of ze nog ooit terugkomt. 

We hebben wel al geruchten gehoord dat ze door de verjaagde monsters vastgehouden wordt. Ricfried en Godart zijn haar al enkele keren gaan zoeken, maar zonder succes. Samen met Gozewijn zijn ze nu een plan aan het bedenken om haar vrij te krijgen. 

Hopelijk zien we haar weer snel rondvliegen op Goolderheide. Wat zal ze verrast zijn dat haar spreuk toch is uitgekomen!