T.0032 (0)89 46 96 40 info@goolderheide.be
« Omgeving overzicht

Bezienswaardigheden

De oudste schriftelijke vermelding van Bucolt dateert uit 1162. Maar de oudste sporen van menselijke aanwezigheid in onze gemeente vinden we terug in Kaulille: daar liggen immers een viertal grafheuvels uit de ijzertijd (10.000 v.c.).

Bocholt is een relatief kleine gemeente, maar desondanks zijn er diverse prachtige, historische en waardevolle gebouwen overgeleven. Zij zijn stille getuigen van onze rijke verleden.

Torenverplaatsingsmuseum

Bocholt schrijft wereldgeschiedenis. Totdat men in 1960 de Aboe Simbel tempel in Egypte verplaatste voor de aanleg van de Assoeandam, was de kerktoren van Bocholt, het oudst verplaatste momnument ter wereld.

De Clootsmolen

De Clootsmolen, ook Neermolen of Damburgmolen genaamd, is een watermolen op de Abeek die zich bevindt aan Watermolenweg 1 te Bocholt.

De Binkermolen

De Binkermolen is een watermolen op de Abeek, die zich bevindt aan de Binkermolenstraat 1 te Reppel. Het is een middenslagmolen.

De Voorste Luysmolen

De Voorste Luysmolen werd voor het eerst vernoemd in 1515. Hij maalde voor het laatst in 1965 en is genoemd naar de eerste molenaar "Petrus Luys". 

Damburg

Deze fraaie herenhoeve werd in 1584 door de troepen van de hertog van Mansfeld verwoest en in 1683 merkelijk verfraaid.

Windmolen van Kaulille

Deze kleine grondzeiler is een aardig molentje en de enige nog bestaande grondzeiler in Belgisch Limburg. Samen met het molenaarshuisje, dat even oud is als de molen, vormt het een aantrekkelijk geheel. 

De watermolen van Reppel

De watermolen van Reppel is gelegen aan de Aa-beek. Ze werd voor het eerst vernoemd in een akte uit 856. Daarmee zou het de oudste watermolen van België zijn.

Herenhoeve Het Monshof

Het Monshof werd het eerst vernoemd in 1783. Het landgoed dankt zijn naam aan de eerste bewoners: de familie Mons (Moens, Montsgoet, Monts).